Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pikkelysömör képes leírás - Pikkelysömör, psoriasis.tlap.hu
részletek »

Pikkelysömör - Pikkelysömör, psoriasis.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pikkelysomor.tlap.hu » Pikkelysömör
Keresés
Találatok száma - 9 db
A betegség : Mi a pikkelysömör? - Összefoglalás

A betegség : Mi a pikkelysömör? - Összefoglalás

Tények a pikkelysömörről: - A pikkelysömör krónikus betegség, amely a világban minden ötvenedik embert érint. - A betegség nem fertőző, azt mástól elkapni nem lehet. - A pikkelysömör fájdalmas lehet, viszketéssel járhat, vizuálisan taszító lehet, és elkeseredést okozhat. Emberek életét döntheti romba. - A pikkelysömör általában az ízületeket, a végtagokat és a fejbőrt károsítja, de bármely testrészen előfordulhat, sőt az egész testre is kiterjedhet. - A pikkelysömör jelenleg nem gyógyítható. - A betegség tünetei hatékony gyógyszerekkel korlátok között tarthatók. Nincs azonban olyan gyógyszer, amely minden beteg esetében hatásos. A betegek lelki-közösségi igényeit a kezelés során sokszor nem veszik figyelembe. - A pikkelysömörben szenvedő betegek csaknem negyedében idővel a pszoriatikus ízületi gyulladás is kialakul.

A korpa ami nem korpa

A korpa ami nem korpa

A pikkelysömör olyan nem fertőző krónikus bőrbetegség amely kialakulásához az immunrendszer hibás működésének következtében a bőrsejtek túl gyorsan a szokásos 28 napos ciklus helyett 3-4 naponta dobódnak le.

A Pikkelysömör: psoriasis

A Pikkelysömör: psoriasis

A pikkelysömör olyan nem fertőző, gyakran előforduló, krónikus és nem gyógyítható betegség, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer hibás jelzéseinek következtében a bőrsejtek (a keratinociták) túl gyorsan, a szokásos 28-30 napos ciklus helyett 3-4 naponként regenerálódnak. Ezek a fölösleges bőrsejtek a bőr felszínén vörös, pikkelyszerű, hámlós és gyulladt kiütéseket hoznak létre, amelyek viszkethetnek, felszakadhatnak, vérezhetnek, és nagyon fájdalmasak lehetnek. Ezek a kiütések a bőrfelületen súlyos elváltozást okozhatnak, nemkívánatos tekinteteket vonzhatnak, és miattuk a pikkelysömörben szenvedő embereket számos hátrányos megkülönböztetés éri. A betegség általában az ízületeket, a végtagokat, a nemi szerveket és a fejbőrt támadja meg, de bármely testrészen előfordulhat, sőt az egész testre is kiterjedhet.

Bőrgyógyász a pikkelysömörröl

Bőrgyógyász a pikkelysömörröl

A pikkelysömör (psoriasis) genetikai eredetű, rettegett és mind a mai napig gyógyíthatatlan betegség, melynek pontos okai ismeretlenek az orvostudomány előtt: ebből kifolyólag kezelése sem egyszerű, és legfeljebb tünetmentesítésre kerülhet sor. Dr. Apostol Éva bőrgyógyász, kozmetológus válaszolt kérdéseinkre e kellemetlen és igen csúnya tünetekkel járó megbetegedésről.

Jó tudni

Jó tudni

A bőrbetegségek egy részének kiváltó okát, keletkezésének pontos folyamatát nem ismerjük, kizárólag megjelenésük alapján osztályozzák, diagnosztizálják őket. A pikkelysömör (psoriasis) közöttük igen gyakori, legfőbb jellemzője a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú tünet kialakulása.

Jó tudni a psoriasisról

Jó tudni a psoriasisról

A pikkelysömör egy jóindulatú, gyakori bőrbetegség, mely egyelőre még teljesen nem gyógyítható. A betegség a bőrön jól elhatárolódó foltokban jelentkezik. A beteg bőrfelületen - mely leginkább a fejbőrön és a hajlatokban jellemző - a bőrből kicsit kitüremkedő, élesen körülhatárolható, különböző formájú beszűrődmények keletkeznek. De részletesen tárgyalja az oldal a betegség tüneteit és a táplálkozással való összefüggéseket.

Kialakulása, tünetei

Kialakulása, tünetei

Ezen az oldalon pontos leírást kapunk a betegség kialakulásának okairól, a tünetekről,hogy mely testrészeken fordulhat elő ez a betegség. Valamint egy két módot is ismertet az oldla a kezelésről és a megelőzésről.

Mi a pikkelysömör?

Mi a pikkelysömör?

A pikkelysömör, orvosi nyelven psoriasis a bőrt, körmöket, nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség. Krónikus, hosszantartó, kiújulásra hajlamos. Gyakori, előfordulása hazánkban 2 % -ra becsülhető. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. Megjelenhet minden életkorban, a születés után az emberi életkor legvégső határáig. Tömeges első megjelenési ideje a serdülőkorra esik, ekkor többnyire a hajasfejbőrön kezdődik.

Pikkelysömör Wikipédia

Pikkelysömör Wikipédia

A testi tünetek legfeltűnőbb jellemzője, hogy a pikkelyes bőr egy könnyed mozdulattal eltávolítható, bármely súrlódáskor leválhat, ilyenkor alóla egy apró nyílt seb tűnik fel. A súlyosabb fázisokban átterjedhetnek a panaszok az ízületekre, de a belső szervek épségben maradnak, azokra nincs hatással.

Tuti menü